Понеже термичната им обработка разрушава важните съединения в тях.Всеки естествен хранителен

...
Понеже термичната им обработка разрушава важните съединения в тях.Всеки естествен хранителен
Коментари Харесай

Храните, които задължително трябва да ядете сурови

Понеже термичната им обработка унищожава значимите съединения в тях.

Всеки натурален хранителен артикул има своите потребни субстанции, които одобряваме посредством потреблението му. Знаем, че колкото по-пресни или здравословно приготвени са продуктите, толкоз по-качествено ще е усвояването им от организма.

Има обаче няколко храни, които наложително би трябвало да се употребяват сурови, тъй като която и да е термична обработка, в това число задушаването на пара, разгражда значимите съединения в тях.

Кои са те?

Чесън

Чесънът е фалшификация, присъстваща в хиляди предписания за подготвяне на термично обработени ястия. Той е талантлив с извънредно доста потребни хранителни субстанции, поради което постоянно е именуван натурален антибиотик.

В него се съдържа значим антиоксидант – алицин, който е доста мощен в предварителната защита на рак и сърдечносъдови болести. Другите потребни субстанции в чесъна остават невредими след готвене, само че особено алицинът не. Затова е належащо да го консумирате свеж. Ако го слагате в ястия, нарязвайте го на части 45 минути преди готвене. По този метод алицинът се задържа повече в чесъна, написа bustle.com.

Лук

Лукът, сходно на чесъна, е извънредно потребен. Неговите невероятни сокове съдържат мощни антиоксиданти, които усъвършенстват изцяло здравословното положение и защищават от рискови злокачествени процеси.

Тези органични съединения обаче се унищожават при топлинна обработка, изключително на по-висока температура, и по тази причина е добре лукът да се употребява дружно със пресни салати, а не с готвени ястия.

Червени чушки

Ако желаете да си доставите огромни количества витамин С – алената чушка е методът. Тя е най-богата на този витамин измежду зеленчуците. Витамин С обаче не е резистентен на загряване и се разпада при готвене.

Всички обичаме сочни червени пълнени чушки, само че е по-полезно да ги ядем сурови, тъй като по този начин ще получим цялостния набор от потребни субстанции в тях.

Спанак

Спанакът е доста богат на желязо и витамин С. За витамин С към този момент стана ясно, че се разпада прекомерно елементарно при високи температури.

Желязото, калцият, магнезият, които също се съдържат в пресния спанак, не търпят термична обработка. Затова е добре да ядете спанак под формата на салата. Ще преоткриете невероятния му усет!

Броколи

За броколите сме чували, че е добре да не се готвят изключително и по тази причина хората ги подготвят варени или задушени на пара. Е, имаме неприятна вест – даже при този тип обработка броколите губят потребните си субстанции!

За да се възползваме от питателните им благосъстояния, би трябвало да ги ядем сурови. Съединението сулфорафан, което е мощно против раковите кафези, работи единствено в случай че броколите са сурови.

Плодове

Плодовете, несъмнено, е най-добре да се ядат сурови, тъй като витамините, минералите и антиоксидантите в тях страдат при топлинна обработка. Въпреки това, доста огромна част от плодовете се одобряват под формата на сладка, десерти, печива, компоти.

Ако желаете да се заредите с същинска витаминна бомба – яжте пресни плодове!

Снимки: iStock

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР